Ubalansert immunforsvar og betennelser i tarmen

IBD - INFLAMMATORISK TARMSYKDOM

Inflammatorisk tarmsykdom, også kjent som IBD, er en samlebetegnelse for kronisk, tilbakefallende inflammasjon i tarmen1. Crohns og Ulcerøs kolitt er to av hovedformene for IBD1. De siste årene har det kommet fram en ny teori blant forskere om at IBD henger sammen med immunsystemet. Teorien baserer seg på at immunforsvaret hos IBD-pasienter er i ubalanse (autoimmunitet) - dette er på grunn av funn av at slektninger av IBD-pasienter også har problemer med immunforsvaret2.

MILJØET I TARMEN

Det er vist at betennelse i tarmen henger sammen med tarmfloraen2. En god tarmflora er viktig for fordøyelsen, produksjon av næringsstoffer, og for å forhindre vekst av dårlige tarmbakterier3. En god tarmflora henger sammen med kosthold, og vi kan påvirke tarmfloraen gjennom maten vi spiser4. Dette betyr at kostholdet vårt også kan påvirke immunforsvaret gjennom endringer i tarmfloraen3.

Miljøet i tarmen påvirker inflammasjon. Det er blant annet vist at overvekst av ulike sopptyper som stammer fra Candida-familien kan forårsake betennelse i tarmen5. Det finnes karakteristiske trekk i tarmfloraen hos IBD-pasienter. Studier har vist at tarmfloraen hos IBD-pasienter viser en økning av Basidiomycota og Candida albicans sopp6. Det er også en reduksjon av Saccharomyces cerevisiae og Ascomycota-sopp6. De mest vanlige infeksjonene hos pasienter med IBD er forårsaket av ulike Candida sopptyper6. For Chrons, en av de vanligste formene for IBD, har studier vist at tarmens miljø fremmer overvekst av sopp6.

Vegetarian food background. Organic food for healthy vegan nutrition. Ingredients for cooking. Top view. Long banner format.

LAKTOFERRIN SIN ROLLE I TARMEN

Laktoferrin er et protein som er kjent for sine jernbindende egenskaper. I tillegg til dette har laktoferrin en rolle i immunsystemet og i tarmfunksjonen. Studier har vist at laktoferrin bidrar til å hemme veksten av ulike sopptyper (Candida-gruppen)8. Det er vist at laktoferrin hemmer vekst av følgende sopptyper: Candida tropicalis, Candida krusei, Candida albicans, Candida guilliermondii, Candida parapsilosis, Candida glabrata 9-11.

Et svært interessant funn fra 2017 er at mus med IBD som har fått tilskudd med laktoferrin har hatt en reduksjon i IBD-symptomer12. Et annet interessant funn fra en eksempelstudie fra 2017, er at en mann med Chrons i remisjon begynte å bruke laktoferrin-tilskudd (i tillegg til medisin). Gjennom en periode på 2 år har han ikke hatt symptomer og det ble vist at slimhinnen i tarmen var tilnærmet frisk i koloskopi13. Denne studien indikerer at laktoferrin sin rolle i Chrons bør undersøker videre.

Miljøet i tarmen er en av grunnene som kan forårsake betennelse. Derfor er det viktig for alle som har problemer med mage- og tarm å passe på hva man spiser. Kostholdet vårt påvirker tarmfloraen direkte og påvirker dermed også vårt immunforsvar. Nyere forskning på laktoferrin viser at dette proteinet kan være gunstig for tarmfloraen og tarmfunksjonen vår.

Referanser

1. Yarani R, Mirza AH, Kaur S, Pociot F. The emerging role of lncRNAs in inflammatory bowel disease. Exp Mol Med. Nature Publishing Group; 2018 Dec 6;50(12):1590.

2. Yu Y, Zhu S, Li P, Min L, Zhang S. Helicobacter pylori infection and inflammatory bowel disease: a crosstalk between upper and lower digestive tract. Cell Death Dis. Nature Publishing Group; 2018 Sep 20;9(10):961.

3. Aleksandrova K, Romero-Mosquera B, Hernandez V. Diet, Gut Microbiome and Epigenetics: Emerging Links with Inflammatory Bowel Diseases and Prospects for Management and Prevention. Nutrients. Multidisciplinary Digital Publishing Institute; 2017 Aug 30;9(9):962.

4. Senghor B, Sokhna C, Ruimy R, Lagier J-C. Gut microbiota diversity according to dietary habits and geographical provenance. Human Microbiome Journal. Elsevier; 2018 Apr 1;7-8:1

5. Kumamoto CA. Inflammation and gastrointestinal Candida colonization. Curr Opin Microbiol. 2011 Aug;14(4):386–91.

6. Sokol H, Leducq V, Aschard H, Pham H-P, Jegou S, Landman C, et al. Fungal microbiota dysbiosis in IBD. Gut. BMJ Publishing Group; 2017 Jun;66(6):1039–48.

7. Stamatiades GA, Ioannou P, Petrikkos G, Tsioutis C. Fungal infections in patients with inflammatory bowel disease: A systematic review. Mycoses. Wiley/Blackwell (10.1111); 2018 Jun;61(6):366–76.

7. Fernandes KE, Carter DA. The Antifungal Activity of Lactoferrin and Its Derived Peptides: Mechanisms of Action and Synergy with Drugs against Fungal Pathogens. Front Microbiol. Frontiers; 2017;8:2.

8. Nikawa H, Samaranayake LP, Tenovuo J, Pang KM, Hamada T. The fungicidal effect of human lactoferrin on Candida albicans and Candida krusei. Arch Oral Biol. 1993 Dec;38(12):1057–63.

9. Xu YY, Samaranayake YH, Samaranayake LP, Nikawa H. In vitro susceptibility of Candida species to lactoferrin. Med Mycol. 1999 Feb;37(1):35–41.

10. Samaranayake YH, Samaranayake LP, Wu PC, So M. The antifungal effect of lactoferrin and lysozyme on Candida krusei and Candida albicans. APMIS. 1997 Nov;105(11):875

11. MacManus CF, Collins CB, Nguyen TT, Alfano RW, Jedlicka P, de Zoeten EF. VEN-120, a Recombinant Human Lactoferrin, Promotes a Regulatory T Cell [Treg] Phenotype and Drives Resolution of Inflammation in Distinct Murine Models of Inflammatory Bowel Disease. Journal of Crohn's and Colitis. 2017 May 2;11(9):1101–12.

12. Alexander DB, Iigo M, Abdelgied M, Ozeki K, Tanida S, Joh T, et al. Bovine lactoferrin and Crohn's disease: a case study. Biochem Cell Biol.NRC Research Press; 2017 Feb;95(1):133–41.

 

Kontakt oss