Jernopptak

LAKTOFERRIN OG JERNOPPTAK

HVA ER JERNOPPTAK?

8

Jernopptaket skjer når jern fra maten vi spiser blir tatt opp i tarmen og transportert rundt i kroppen gjennom blodet.

HVORFOR ER DET VIKTIG?

11

Kroppen sitt jernopptak er helt essensielt fordi kroppen kun klarer å ta opp jern fra mat. Et dårlig jernopptak kan føre til helseproblemer f.eks. anemi.

HVA GJØR DET VANSKELIG?

Untitled design (84)

Det kan være flere årsaker til et dårlig jernopptak. Dette kan være forårsaket av betennelser, hard fysisk aktivitet eller et kosthold med lite jern. 

HVA GJØR LAKTOFERRIN?

Untitled design (85)

Laktoferrin er et protein med sterke jernbindende egenskaper. Laktoferrin transporterer jern fra tarmen, og har derfor en rolle i jernopptaket.

DET FINNES FLERE TUSEN STUDIER PÅ LAKTOFERRIN OG PROTEINETS ROLLE

SØK PÅ "LACTOFERRIN AND IRON UPTAKE" I GOOGLE SCHOLAR
SØK PÅ "LACTOFERRIN AND IRON" I PUBMED
Untitled design (88)
Untitled design (86)
Untitled design (87)

HVA ER JERNOPPTAK?

Les mer

Jern fra maten blir tatt opp av spesifikke tarmceller som heter enterocytter1. Et spesielt trasportprotein muliggjør jerntransport fra innsiden av tarmen til enterocyttene2. 

I enterocyttene blir jernet enten lagret eller transportert direkte ut i blodet2. I enterocyttene blir lagret jern bunnet til et lagringsprotein kalt ferritin2Dersom kroppen trenger tilførsel av jern vil enterocyttene transportere jern til blodet ved hjelp av transportproteinet ferroportin2.

Deretter kommer jernet inn i blodstrømmen, og jernet blir overført til proteinet transferrin2. Når jernet er bundet til transferrin blir det tatt opp av ulike celler gjennom en prosess som heter reseptormediert endocytose3.

Studier
8

HVORFOR ER JERNOPPTAKET VIKTIG?

Les mer

Kroppens opptak av jern fra mat er nødvendig for oss mennesker fordi det er den eneste måten vi får i oss jern. Jern er spesielt viktig når man vokser, under svangerskap og for å opprettholde god helse gjennom livet. Vi skiller ut jern gjennom urinen og under menstruasjonen1. Et dårlig jernopptak er et vanlig problem og det er en av hovedårsakene til blodmangel/anemi1.

Personer i risikogruppen for å utvikle jernmangel/anemi er unge idrettsutøvere2, kvinnelige idrettsutøvereog menn i militæret4Verdens helseorganisasjon har undersøkt omfanget av dette problemet, og studiene viser at omtrent 30-50% av tilfellene av anemi hos barn ble forårsaket av jernmangel5En rapport fra 2013 viser at utbredelsen av anemi er omtrent 29 prosent hos gravide, 38 prosent hos kvinner og 43 prosent for barn6.

Studier
11

HVORFOR HAR FOLK PROBLEMER MED JERNOPPTAK?

Les mer

Det kan være mange ulike årsaker til at man opplever utfordringer med jernopptaket. Dette kan være på grunn av kostholdet, betennelser og hard fysisk aktivitet.

Det er generelt vanskelig for kroppen å ta opp jern fra maten vi spiser. Det er kun to-fem prosent jern som blir tatt opp fra grønnsaker og 15-25 prosent fa kjøtt1Ulike former for betennelser kan forårsake endringer i kroppens jernlagre og også i mekanismene for for jerntransport2. Dette kan derfor føre til et dårlig jernopptak fra maten vi spiser.

Det er vanlig å oppleve utfordringer med jernopptaket i forbindelse med hard fysisk aktivitet, spesielt for utholdenhetsidretter. Forskning viser at ødeleggelsen av røde blodlegemer i forbindelse med fysisk aktivitetkan forårsake et lavt jernnivå i kroppen1.

Studier
Untitled design (84)

HVILKEN ROLLE HAR LAKTOFERRIN I JERNOPPTAKET?

Les mer

Laktoferrin er et protein som har blitt forsket på gjennom flere tiår. Dette proteinet er kjent for sine sterke jernbindende egenskaper1.

Laktoferrin er et multifunksjonelt protein som kan binde to jern-ioner2. Dessuten eksisterer laktoferrin hovedsaklig i to ulike former, med og uten jern3,4. Laktoferrin kan også binde seg til andre ioner som kobber5, mangan6, sink, strontium og kobalt.

Proteinet ble først isolert fra kumelk, og har siden blitt isolert fra morsmelk og i en rekke andre kroppsvæsker hos mennesker og andre pattedyr1.

Hovedandelen av laktoferrinet barn får gjennom morsmelken er bundet til jern7. Jernet som er bundet til laktoferrin i tarmen blir tatt opp av spesifikke mottakere hos tarmcellene8,9.

Studier
Untitled design (85)

OM LAKTOFERRIN

Laktoferrin er et jernbindende protein som har flere ulike funksjoner i kroppen. Laktoferrin er viktig for jernopptaket, mage- og tarm, immunforsvaret og næringsopptaket.

Les mer

OM MAGE OG TARM

En tarm i ubalanse kan forårsake problemer med næringsopptak og fordøyelse. Laktoferrin fremmer veksten av gode bakterier og hemmer  veksten av dårlige baktier, og har bakterie- og virushemmende egenskaper.

Les mer

OM INNOVATERA

Innovatera er et startup-selskap som til daglig holder til i Forskningsparken. Innovatera jobber for å introdusere innovative helseteknologier i det norske markedet i samarbeid med verdensledende forskere.

Les mer

FOR HELSEPERSONELL

Laktoferrin-proteinet er blitt forsket på gjennom flere tiår. Forskningen på laktoferrin er handler i stor grad om proteinets betennelsesdempende og antibakterielle egenskaper.

Les mer