Mage & Tarm

LAKTOFERRIN FOR MAGE & TARM

HVA ER EN SUNN TARM?

8

En sunn tarm betyr at immunforsvaret i tarmen er i balanse. Derfor bør bakteriefloraen i tarmen være mangfoldig.

HVORFOR ER DET VIKTIG?

11

Når tarmen er i ubalanse kan det forårsake problemer med næringsopptak og fordøyelse. Det kan også svekke immunforsvaret, og påvirke humør og energinivå/overskudd.

HVA GIR OSS PROBLEMER?

13

Problemer med mage og tarm kan skyldes betennelser, virus, sopp eller bakteriell infeksjon.

HVA GJØR LAKTOFERRIN?

18

Laktoferrin-proteinet har antibakterielle, antivirale og soppdrepende egenskaper og det kan påvirke immunforsvaret. Laktoferrin fremmer veksten av gode (tarm)bakterier og hemmer veksten av dårlige bakterier.

DET FINNES FLERE STUDIER PÅ "LAKTOFERRIN OG MAGE/TARM"

SØK PÅ "LACTOFERRIN AND INTESTINE" I GOOGLE SCHOLAR
SØK PÅ "LACTOFERRIN AND IRON" I PUBMED
Untitled design (88)
Untitled design (87)
Untitled design (86)

HVA ER SUNN TARM?

Les mer

Tarmen er et komplekst vev som henger tett sammen med andre systemer i kroppen, så som nervesystemet, fordøyelsen, blodomløpet og immunforsvaret. Hovedfunksjonen til tarmen er å sikre at kroppen får tilstrekkelig næring gjennom maten vi spiser. Tarmen er også viktig for å opprettholde et balansert immunforsvar og forhindre bakteriell- eller virusinfeksjon.

Etter at vi har spist, skal maten fordøyes. Tarmveggene våre vil da regulere opptaket av næring. Disse veggene består av et tett lag med epitelceller, som fungerer som en fysisk barriere mellom det vi skal ta opp og det vi skal skille ut. Innsiden av tarmkanalen består av en rekke gode bakterier som til sammen utgjør vår tarmflora. Denne floraen påvirker immuncellene i tarmen og forhindrer veksten av ondartede bakterier, sopp og virus som kan forårsake sykdom.

Viktigheten av en sunn tarmflora har fått mye oppmerksomhet i det siste. Det skyldes økt kunnskap om at et mangfold av bakterietyper er nødvendig for at tarmfloraen skal være sunn. Forskning de siste årene har avdekket at tarmen påvirkes av hva vi spiser og at mikrobene i tarmen er avgjørende for helsen vår1.

Studier
8

HVORFOR ER DET VIKTIG?

Les mer

En sunn tarm har stor innflytelse på den generelle helsen vår. Tarmen påvirker de biokjemiske prosessene som forhindrer sykdom og som gir oss overskudd og energi.

Forskning de siste årene har avdekket ny informasjon om viktigheten av en sunn tarmflora. Det er blant annet blitt påvist at tarmfloraen kan påvirke fettlagringen i kroppen og dermed motvirke fedme1,2. Resultater fra andre forskningsgrupper viser at at tarmfloraen også kan ha positiv innvirkning på hjerte- og karsystemet3. I tillegg er det påvist at en sunn tarmflora kan være betennelsesdempende og i tillegg balansere immunforsvaret4. Forskning har også vist at tarmfloraen er nødvendig for prodkuksjon og utvikling av blodceller i kroppen5, samt for regulering av blodtrykk6.

En av de mest interessante teoriene de siste årene er «microbiome-gut-brain axis», som går ut på at det er en sammenheng mellom tarmfloraen og hjernen. Studier har vist at tarmfloraen faktisk påvirker hjernen, noe som kan gi utslag i forbindelse med angst, depresjon og Parkinsons sykdom7-9. Tarmbakterier har også vist seg å være viktig i behandlingen av sykdommer som epilepsi og fedme10,11. Det forskes mye på hvordan ulike dietter påvirker tarmfloraen. Dette er uten tvil et spennede forskningsområde som kan få stor betydning for helsen vår12.

Studier
11

HVA GIR OSS PROBLEMER?

Les mer

Det kan være mange grunner til at man opplever problemer med mage- og tarmsystemet. Problemene er i hovedsak knyttet til betennelser eller genetikk.

Den vanligste årsaken henger sammen med ulike former for betennelser1. Kostholdet vårt påvirker tarmfloraen både i negativ og positiv retning2,3. Slike endringer kan forårsake betennelser som chrons, ulcerøs kolitt, IBS og IBD.

Bakteriemangfoldet i tarmen kan også bli påvirket av gener4-7. I tillegg til dette kan tarmen bli infisert av forskjellige typer sopp f.eks. Candida albicans8. Noen forskjellige tarmsykdomer er assosiert med overvekst av Candida sopper, som kan påvirke bettenelse i tarmen8. Forskningen viser oss at genene våre, kostholdet og miljøet påvirker tarmfunksjonen vår.

Studier
13

HVA GJØR LAKTOFERRIN?

Les mer

Laktoferrin kan påvirke spredning og differensiering av tarmceller1. Proteinet har også antibakterielle egenskaper2 og det bidrar også til å balansere immunforsvaret3.

Forskning viser at antimikrobiell laktoferrin har effekt mot E. coli5, Staphylococcus epidermidis6, Staphylococcus mutans7Vibro choleraeog Pseudomonas aeruginosa9. Bakteriene foretrekker å vokse opp i en struktur som heter biofilm. Denne biofilmen øker deres overlevelsesmuligheter i vevet. Laktoferrin har faktisk vist seg å forhindre at denne typen biofilm dannes10. Forskning viser at fordøyd laktoferrin proteiner har en antimikrobiell effekt11,12.

I tillegg til sine antibakterielle egenskaper har laktoferrin også vist seg å motvirke virus. Laktoferrin hindrer virus i å binde seg til vertscellene i kroppen13-16 og kan forstyrre virusreplikasjonsprosessen16. I tillegg laktoferrin hindrer vekst av forskjellige Candida sopp-typer (Candida tropicalis, Candida krusei, Candida albicans, Candida guilliermondii, Candida parapsilosis, Candida glabrata)17-19.

Forskere har også funnet ut at laktoferrin bidrar til å regulere funksjonen til immuncellene i tarmen20,21. I tillegg til dette fremmer laktoferrin veksten av gode tarmbakterier som bifidobakterier22,23.

Studier
18

OM LAKTOFERRIN

Laktoferrin er et jernbindende protein som har flere ulike funksjoner i kroppen. Laktoferrin er viktig for jernopptaket, mage- og tarm, immunforsvaret og næringsopptaket.

Les mer

OM JERNOPPTAK

Jernopptaket skjer når jern fra maten vi spiser blir tatt opp i tarmen. Laktoferrin har sterke jernbindende egenskaper og transporterer jern fra tarmen, og har derfor en viktig rolle i jernopptaket.

Les mer

OM INNOVATERA

Innovatera er et startup-selskap som til daglig holder til i Forskningsparken. Innovatera jobber for å introdusere innovative helseteknologier i det norske markedet i samarbeid med verdensledende forskere.

Les mer

FOR HELSEPERSONELL

Laktoferrin-proteinet er blitt forsket på gjennom flere tiår. Forskningen på laktoferrin er handler i stor grad om proteinets betennelsesdempende og antibakterielle egenskaper.

Les mer